lakhato-bolygo

Három lakható bolygót találtak nem messze a Földtől

A Nature nevű tudományos szaklap számolt be az utóbbi évek egyik legérdekesebb csillagászati felfedezéséről. Három, a Földhöz hasonló méretű bolygót találtak tőlünk 40 fényévnyire, amik a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint akár lakhatók is lehetnek.

A három bolygó egy kisebb, és a Naphoz képest jóval hidegebb vörös törpe körül kering. Ezek közül kettő nagyon közel van hozzá, így a keringési idejük mindössze 1,5 és 2,4 földi nap, azaz rendkívül gyorsan telnek ott az évek. A harmadik bolygóról még nincs ilyen pontos adat, 4 és 73 nap között kerülheti meg a vörös törpét.

A vörös törpe a Trappist-1 nevet viseli, és a Vízöntő csillagképben található. A súlya nagyjából tizede a Napénak, és 2000-szer kevesebb fényt bocsájt ki, de a körülötte keringő bolygókon a tudósok szerinte előfordulhat folyékony víz, ami elengedhetetlen az élet kialakulásához.

Azon bolygók közül, amelyeken elképzelhető földön kívüli élet, a most felfedezettek vannak hozzánk a legközelebb, így ezekre juthatunk majd el először. Addig is a csillagászok folytatják a vizsgálatokat a Hubble és a Kepler űrtávcsövekkel.

forrás: NASA