polivirus

Megeszi az agydaganatot a polivírus

A Duke Egyetem kutatói komoly áttörést értek el az agydaganat elleni küzdelemben. A kísérletek során a betegség egyik formáját, az agresszív glimboszómát kezelték sikeresen a gyermekbénulást okozó polivírussal. A módszert az amerikai gyógyszerfelügyelet is elismerte, mint áttörésnek számító gyógymódot.

Az ötlet a kutatócsoport egyik onkológusától, Matthias Gromeiertől származik, aki már 25 éve próbálkozik hasonlóval. Himlő-, kanyaró- és HIV-vírussal is kísérletezett már, de ezek nem voltak hatással a daganatra. Ám most a polivírus meghozta a várt eredményt, ez ugyanis képes megkapaszkodni a rákos sejtekben, meggyengíti azok védelmét, és így az immunsejtek már el tudják pusztítani őket.

Az eljáráshoz a polivírus egy genetikailag módosított változatát használják, így az nem okoz bénulást vagy halált, mert kizárólag a ráksejteket támadja, az egészséges sejtekben életképtelen.

A vírust közvetlenül a koponyába juttatják, ahol megfertőzi a tumort, elpusztítja annak védőburkát, így az immunrendszer már fel tudja ismerni és meg tudja semmisíteni a daganatot.

via Index.hu, borítókép: Polivírus (forrás)