sd-sebesseg-01

Villámgyors SD kártyák érkeznek 4K és 8K tartalmakhoz

Egészen pontosan az SD kártyák egy új típusáról beszélhetünk, melyek a 4K, illetve a 8K tartalmakat mind gyorsabban játsszák le, mind pedig gyorsabban is rögzítik azokat. Ezek az újfajta háttértárak elsősorban kamerákhoz, okostelefonokhoz, valamint VR eszközökhöz készülnek.

A kártya az új SD 5.0 szabvány szerint készül, melyet szerdán jelentettek be. Ennek köszönhetően a felhasználók egyidejűleg több 4K videóhoz is hozzá tudnak majd férni, míg a jelenlegi SD kártyák maximum egy ilyen tartalmat tudnak kezelni.

Maguk a háttértárak egy különleges szabályozóval rendelkeznek, annak érdekében, hogy a 4K, és ezen felül a 8K videókat gyorsabban tudják rögzíteni és lejátszani, de a kártya még így is kompatibilis marad a mostani szabvány SD kártya foglalatokkal.

Miközben a 8K tartalmak még nem igazán tudtak kibontakozni, addig a 4K felbontás egyre szélesebb körben terjed el. Idén már a 4K televíziók domináltak a CES standjain, de egyre szélesebb körben terjed más platformon is, gondoljunk csak a laptopokra, monitorokra, telefonokra.

Az első villámgyors SD kártyák tavasszal, vagy az azt követő időszakban érkezhetnek, Brian Kumagai, az SD Association elnöke szerint.

Kumagai a termék áráról nem beszélt, de az SD kártyáknál a nagyobb írási sebesség, illetve a nagyobb kapacitás mindig meglátszik az árcédulán is. A jelenleg kapható legnagyobb háttértárral rendelkező SD kártya a SanDisk Extreme Pro, melynek 512 GB-os tárolója mellé egy 400$-os ár társul.

sd-sebesseg

Az új kártyák „Video Speed” jelzéseket fognak kapni, hogy segítsék az embereket az ideális választásban. Amennyiben 4K videó rögzítéshez keresünk kártyát, úgy a „V60” jelölést kell, keressük, amely maximálisan 60MB/s rögzítési sebességre képes. 8K videókhoz már javasolt a „V90” jelzésű tároló, ami 90MB/s sebességű adatátvitelre képes.

Az új kártyák, működőképesek maradnak normál SD foglalatban is, miközben már a legújabb NAND flash architektúrára épülnek.

forrás